Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De reden vinden

De algemene formule voor een meetkundige rij is Un= ar tot de macht (n-1). hierin is a U1 en r is de reden (de constante vermenigvuldigingsfactor). Nu zijn de volgende twee rijen gegeven:
a) Un = 3 x 2/3 tot de macht n.
b) Un = 3/4 x 2 tot de macht (n+3).
Ik wil deze formules graag terugbrengen in de vorm van de algemene formule van een meetkundige rij. Maar hoe moet ik nu de reden vinden? Alvast bedankt!

Marlee
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 januari 2005

Antwoord

Hallo Marleen,

Als je de formules wilt omzetten naar de vorm un=u1.rn-1 dan moet je u1 berekenen.

Bij a) is r = 2/3 en u1=3.(2/3)1 = 3.2/3= 2. De formule wordt dan un=2.(2/3)n-1

wl
maandag 10 januari 2005

©2001-2024 WisFaq