Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire differentiaalvergelijkingen van de hogere orde

Hee mensen
ik heb ongeveer honderd van dit soort sommen en ik heb even een duwtje nodig in de goede richting. Is er iemand die dit voorbeeld voor mij kan oplossen zodat ik een leidraad heb.

y''-5y'+6y=3sin2t


thx

wiebe

wiebe
Student hbo - maandag 27 december 2004

Antwoord

Wiebe,
We bepalen eerst de algemene oplossing van de homogene vergelijking y''-5y'+6y=0.neem y=e^kx, dan is y'=ke^kx en y''=k2e^kx.
Invullen geeft:k2-5k+6=0 want e^kx¹0.
Nu is k2-5k+6=(k-2)(k-3)=0 voor k=2 en k=3.
De algemene oplossing van de homogene vgl.is dus
y=Ae^2x + Be^3x.
Nu nog zoeken naar een particuliere oplossing van de inhomogene vgl:Probeer:y=asin2t+bcos2t.Van deze functie de eerste en tweede afgeleide bepalen en invullen.Dit geeft als oplossing:a=3/52 en b=15/52.Zelf proberen.Succes.


kn
maandag 27 december 2004

©2001-2024 WisFaq