Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7831 

Re: Drie wijzen

Wij zijn 2 leerlingen van Blaise Pascal en moesten dit raadsel oplossen voor een ANW les. Wij hebben het volgende antwoord.

N.b. Volgens ons mist er een detail in het verhaal, er moet iets staan zoals: ‘Er zijn maximaal twee hoeden van dezelfde kleur’, want er staat niet dat niet alle drie de hoeden zwart kunnen zijn. Dan krijg je dus een situatie waarbij de eerste wijze zijn blinddoek afdoet, twee zwarte hoeden ziet of een rode en een zwarte, en dan zelf nog niet weet wat voor kleur hoed hij heeft, hetzelfde geldt voor de 2e wijze, de derde wijze weet dan niet welke kleur hij op heeft, want de andere kunnen of 2 zwarten hebben gezien of een zwarte en een rode.

sander
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 december 2004

Antwoord

Nee hoor het verhaal klopt perfect. Nadat de tweede wijze heeft laten weten het ook niet te weten weet de derde wijze dat hijzelf een zwarte hoed opheeft:

q31354img1.gif

De opmerking dat er best 3 zwarte hoeden kunnen zijn begrijp ik niet. Er zijn nog steeds 4 mogelijkheden... alleen geldt voor die 4 mogelijkheden dat de derde in ieder geval een zwarte hoed op heeft.

WvR
zaterdag 18 december 2004

©2001-2024 WisFaq