Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken je de ggv of de kgv van een getal?

Hallo, ik zou graag eens wat meer willen weten over hoe je het ggd en het kgv kan berekenen want daar heb ik wat meer problemen mee!

bo
1ste graad ASO-TSO-BSO - maandag 13 december 2004

Antwoord

Ontbind beide getallen in priemfactoren. Het kgv vind je door alle factoren met hun grootste exponent te noteren, de ggd door alle factoren met hun kleinste exponent te noteren (of weg te laten als de factor in een van de getallen niet voorkomt).

60 = 22.3.5
250 = 2.53

kgv = 22.3.53 = 1500
ggd = 2.5 = 10

Merk op dat steeds geldt

ab = kgv(a,b).ggd(a,b)

cl
maandag 13 december 2004

©2001-2024 WisFaq