Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 31052 

Re: Steekproefgroott in relatie tot populatie en representatieviteit

Welke personen dat worden is niet bekend. Alleen vraag ik me af of uiteindelijke de respons van 40% van 400 160 personen voldoende is om over de totale 1700 iets te kunnen en mogen zeggen.

susan
Student hbo - donderdag 9 december 2004

Antwoord

Om voldoende nauwkeurige uitspraken te doen is een respons van 160 redelijk beperkt. Je moet bij schattingen van percentages dan denken aan een marge van zo'n 1,96(0,25/160) = 8% naar boven of naar beneden (formule z(90,25/n)).
Daarnaast denk ik dat bij een schriftelijke enquete je responspercentage van 40% bij klanten wellicht veel te optimistisch ingeschat is.
Mijn gevoel en ervaring zegt mij dat het verstandig is om bij een schiftelijke enquete die 1700 klanten maar allemaal te benaderen. Levert dat problemen op kies dan toch in ieder geval de helft van de klanten.
Een voldoende grote steekproef/respons zorgt ervoor dat je statistische uitspraken nauwkeurig genoeg zijn, maar garandeert geen representativiteit. Er kan namelijk dan nog best sprake zijn van een selectieve non-respons. Maar om daar in het kader van jouw onderzoek diep in te duiken lijkt mij wat te ver gaan.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 22 december 2004

©2001-2024 WisFaq