Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale marginale opbrengst

Weze f de opbrengstfunctie bij verkoop van een zekere hoeveelheid x van een bepaald goed (x positief), met:
           3      2
f(x)=-1/3 x + 5 x
Voor welke waarde van x is de opbrengst maximaal?

We moesten dit met afgeleiden uitrekenen en dan kom ik aan 10 en dat klopt. Maar dan wordt er ook nog gevraagd wat de maximale marginale opbrengst is. Ik weet wel dat dat het verschil is tussen 2 opbrengsten, maar hoe moet ik dit uitrekenen?

Lore
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 3 december 2004

Antwoord

Beste Lore,

de marginale opbrengst kan je inderdaad bekijken als het verschil tussen 2 opbrengsten en dan punt per punt berekenen en zien waar de marginale opbrengst het hoogste is. Ipv 2 punten (vb q = 2 en q = 3) kan je dit ook voor kleinere verschillen doen (vb q = 2,1 en q = 2,2) en zelfs tot dat er slechts een miniem verschil is. En dat is toch hetzelfde wat de afgeleide voorstelt?

Dus je berekent de afgeleide van f(x) en deze functie is de marginale opbrengstenfunctie. Maximaliseer deze opnieuw (dus eigenlijk de tweede afgeleide nemen van je oorspronkelijke functie en gelijkstellen aan 0) en je kan dan de maximale marginale opbrengst uitrekenen.

Groetjes,

tg
vrijdag 3 december 2004

©2001-2025 WisFaq