Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Bepaal de volledige oplossing van sin(5x) = 1/2
Er staat hier wel veel uitleg maar dat is allemaal met verdubbeling enzo, het moet makkelijker kunnen volgens mijn boek, maar daar wordt het heel summier uitgelegd.
Een andere vraag is sin(8x) = -cos(8x) ????

André
Student hbo - woensdag 1 december 2004

Antwoord

Dat staat er vast niet... verdubbeling? Nee... in dit geval gebruik je:

sin(x)=1/2
x=1/6p+2k·p of x=5/6p +2k·p met kÎ

Nu staat er bij je voorbeeld 5x i.p.v. x, maar dat is geen probleem, je krijgt dan:

5x=1/6p+2k·p of 5x=5/6p +2k·p met kÎ

..en dan verder uitwerken natuurlijk....

Voor het andere voorbeeld zou je eens kunnen denken aan de tangens! Immers tan(x)=sin(x)/cos(x). Zou dat lukken denk je?

WvR
woensdag 1 december 2004

©2001-2024 WisFaq