Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Percentage

Als ik 80 + 20% doe dan bekom ik 96. Hoe zou ik nu kunnen weten Als ik weet dat een getal x ( hier 80 ) + 20% = 96;
Met andere woorden : ik weet dat 96 een gatal x is met 20% erbij.
Hoe bereken ik het getal x?

bourgo
Ouder - dinsdag 23 november 2004

Antwoord

Bij een getal p% van dat getal bijtellen komt overeen met vermenigvuldigen met (1 + p/100). Zo is "plus 20%" gelijk aan "maal 1,2"

Het oorspronkelijke getal vind je dus door te delen door (1+p/100), in jouw voorbeeld: 96/1,2 = 80. Dat is natuurlijk nog altijd iets anders dan 96-20%, dat is gelijk aan 96.(1-0,2) = 96.(0,8) = 76,8

cl
dinsdag 23 november 2004

©2001-2024 WisFaq