Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spss Crosstabs

Ik ben momenteel bezig met een stage en moet daarbij gebruik maken van SPSS. Ik heb de volgende gegevens op internet gevonden en wil eigenlijk weten of dat deze goed zijn. Anders kan ik straks alles weer over doen:

Nominaal x nominaal = Kruistabel Cramers V Contingentie coeff.
Ordinaal x nominaal = Kruistabel Cramers V Contingentie coeff.
Ordinaal x ordinaal = rangcorrelatie Spearman
Interval/ratio x nominaal = vergelijken groepsgemiddelden
Interval/ratio x ordinaal = rangcorrelatie Spearman
Interval/ratio x interval/ratio = correlatie Pearson

Kunnen jullie mij laten weten of dat deze crosstabs zo goed uitgevoerd worden.

Groeten,

Michel Verkerk

Michel
Student hbo - dinsdag 16 november 2004

Antwoord

Nominaal x nominaal = Kruistabel Cramers V Contingentie coeff.
Ja (met eventueel een chi-kwadraattoets)

Ordinaal x nominaal = Kruistabel Cramers V Contingentie coeff.
Ja (met eventueel een chi-kwadraattoets)

Ordinaal x ordinaal = rangcorrelatie Spearman
Meestal niet, dit gaat zeker niet goed waneer deze ordinale variabelen een beperkt aantal antwoordmogelijkheden hebben. Vaak komt dat dan toch neer op een chi-kwadraat toets en Cramers V etc.

Interval/ratio x nominaal = vergelijken groepsgemiddelden
Alleen in het geval dat de interval/ratio variabele afhankelijk is van de nominale variabele. Maar niet in het omgekeerde geval!!!

Interval/ratio x ordinaal = rangcorrelatie Spearman
Ligt er maar helemaal aan. Ook hier gelden de opmerkingen van de vorige. Wanneer de interval ratiovariabele afhankelijk is van de ordinale dan zou je bijvoorbeeld best een vergelijking van gemideelden (met Anova) toe kunnen passen. Anderzijds kunnen de gegevens ook zodanig zijn dat je op een chi-kwadraat en Cramers V uitkomt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 21 november 2004

©2001-2024 WisFaq