Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerstegraads functie

Hallo allemaal, ik had een (voor jullie) simpele vraag.

Zelf heb ik rond gekeken op het prikbord en gekeken naar dit maar ik kom er niet helemaal uit en wou julie mening over dit:
f(x)=3x–2

Nu is mijn berekening:
Als x=3 is, dan is de lijn in de grafiek dan 9 omhoog?
Als het goed is is -2 het beginpunt en elke keer als er een waarde is bij x dan stijgt de lijn met 3? klopt dat of maak ik hier een fout?

En stel:

a(x)=1/2x +1

Begint bij 1 de lijn? en elke keer als x een waarde krijgt (bijvoorbeeld 4) stijgt de lijn dan met 2 omhoog?

Groeten

Pascal
Student hbo - dinsdag 9 november 2004

Antwoord

Bij een eerstegraads functie als f(x)=3x–2 kan je twee dingen vaststellen:
  1. De richtingscoëfficiënt is 3, dus vanuit een willekeurig punt van de grafiek moet je één eenheid naar rechts en drie eenheden omhoog om weer op de lijn te komen.
  2. Het snijpunt met de y-as is (0,-2).
De lijn 'begint' dus niet bij (0,-2), want links 'ligt ook nog een stuk'.

Voor wat betreft de lijn y=1/2x+1 geldt: één naar rechts, een half omhoog... of ook 2 naar rechts 1 omhoog... en inderdaad 4 naar rechts 2 omhoog. Het snijpunt met de y-as in (1,0).

WvR
woensdag 10 november 2004

©2001-2024 WisFaq