Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 18530 

Re: Reeks maken

Is het niet zo met dit figuur dat we te maken hebben met een oneven functie?
Spiegeling rond de y-as (even functie)
Spiegeling rond de 0 (oneven functie)
En dus geldt: f(t)=A0+a1cos(w1t)+a2cos(2w1t)+a3...etc

Randy
Iets anders - woensdag 3 november 2004

Antwoord

dag Randy,

Je definitie van even en oneven klopt wel, maar in het geval waarnaar je verwijst is wel degelijk sprake van een even functie: spiegeling in de y-as levert dezelfde grafiek op.
Even functies bevatten in de fourier-ontwikkeling alleen cosinustermen, en oneven functies alleen sinustermen.
Natuurlijk is de uitdrukking 'halve sinusfunctie' van de vragensteller voor meerdere uitleg vatbaar: je zou het halve deel ook kunnen kiezen tussen t=-p/2 en t=p/2, en dat vervolgens periodiek herhalen. In dat geval ontstaat er wel een oneven functie, en die is dus te ontwikkelen met louter sinusfuncties.
groet,

Anneke
woensdag 3 november 2004

©2001-2025 WisFaq