Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sommatie - berekenen

hoi,

ik heb enkele vragen i.v.m sommatie.

1. welk is de juiste uitkomst? (voluit schrijven)
∑(tot3 & i=1) (4xi + 4) =
= 4x1 + 4x2 + 4x3 + 12
of
= 4x1+ 12 + 4x2 + 12 + 4x3 + 12
moet 12 (3x4) pas op het einde berekend worden, of bij elke bewerking? Ik denk persoonlijk dat de 1ste oplossing juist is, maar ben niet zeker.


2. Bij volgende bewerking, begrijp ik niet goed hoe het resultaat gevonden werd.
∑(tot4 & k=1) (2xk - 2)2
= 4∑(tot4 & k=1) x2k + 16 - 8 ∑(tot4 & k=1) xk

- ik begrijp bv niet hoe 16 of -8 berekend werden..
ik denk dat 16 zo berekend werd; (-2)2=4, 4*4= 16
maar hoet -8 verschenen is, weet ik echt niet.
Zouden jullie aub, de uitkomst kunnen verklaren?


en tenslotte
3. Kunnen jullie aub hier ook stap voor stap de uitkomst uitleggen? [te bewijzen]
1/n ∑(tot n & k=1) (Xk - x(gem))2 = 1/n ∑(tot n & k=1) X2k - x(gem)2

linker lid: 1/n ∑(tot n & k=1) x2k - 2 x(gem) 1/n ∑(tot n en k=k Xk + 1/n x(gem)2

- hier begrijp ik de uitkomst niet goed..
x(gem) = x met het streepje erboven, het gemiddele ;)
x2k = x tot de macht 2 en k onderaan rechts, de teller.

Gelieve me te helpen voor m'n examen,
hartelijk dank.

B.

Ben
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 3 november 2004

Antwoord

Ben,
1. å4x(i)+4=å4x(i)+å4=eerste oplossing.
2.(2x(k)-2)2=4x(k)2-8x(k)+4 en å4 (k=1 t/m 4)=4*4=16.
Hierboven gebruik maken van (a+b)2=a2+2ab+b2.

3.(X(k)-Xg)2=x(k)2-2X(k)Xg +Xg2.
Nu is åXg2=nXg2 en omdat Xg=åX(k)/n is

åX(k)=nXg. Dus å-2X(k)Xg=-2XgåX(k)=-2nXg2

Verder de zaak invullen en nog delen door n(staat er nog voor.

kn
woensdag 3 november 2004

©2001-2024 WisFaq