Ik zal het eens opnemen met een docent van mijn Hogeschool. Zelf heb ik het gemiddeld gasverbruik op dagbasis (m.b.v. moving averages bepaald) uitgezet tegen het aantal graaddagen per dag. Ik krijg dan een puntenwolk, waardoor ik een trendlijn kan tekenen, wanneer R2 maximaal is. Bij deze R2 hoort dan een Stooktemperatuur en dus het aantal graaddagen op zo'n dag. Tevens heb ik ook al de uurbijdrage bepaald m.b.v. moving averages. Eigenlijk was ik dan voornemens om de uurbijdrage weer in het dagmodel in te passen, maar dat is me nog niet gelukt. Hulp hierbij is welkom! Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die zorgen voor onzekerheden in het model. oa. het verbruik van Industrie verstoort ook het normale dagprofiel. Het doel van dit model is de voorspelling van het gasverbruik in het profielsegment (de niet uurbemeterde klanten). Gas-shippers kunnen op deze manier hun capaciteit boeken in het net. De realisatie (het werkelijk verbruik) zal hier dus dicht bij moeten liggen (is streven). In Engeland werkt men trouwens met een model op dagbasis. Ik studeer aan de Hanzehogeschool in Groningen.
Gr,
Doo
Doo
Student hbo - zaterdag 30 oktober 2004
Antwoord
Hmm, met de invloed van de industrie in je getallen zie ik toch een groot probleem. Ik denk niet dat we je via deze weg veel verder kunnen helpen. Volgens mij heb je een specialist nodig die over je schouders mee kijkt naar de data en de mogelijkheden die daar (nog) inzitten. Zelf vraag ik me af of dit probleem gezien de aard van de te verwachten verstoringen inderdaad wel goed oplosbaar is.
Ik kan me herinneren dat ik ooit eens een goed boek in handen heb gehad over voorspellingen. Dat boek had de titel prognosetechnieken van de schrijver Brand. Naar mijn weten uitgegeven bij Stenfert Kroese. Wellicht dat je daar eventueel nog aanknopingspunten kunt vinden.
Hier laten we het bij. In ieder geval succes met je opdracht.