Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De toppen van de parabolen

Op welke parabool liggen alle toppen van de parabolen
y=-½x2+bx+4
(zonder grafische rekenmachine)

Daniel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 september 2001

Antwoord

Hier kun je achter komen door 'gewoon' de top uit te rekenen van
y=-½x2+bx+4.
Met bijv. de abc-formule:
xtop = -b/2a.
xtop = -b/2·-½.
xtop = -b/-1.
xtop = b

Invullen in de formule levert:
y=-½b2+b·b+4
y=½b2+4
..en hierin herken je dan inderdaad de formule van een parabool. Je weet nu zelfs op welke parabool de toppen van de originele functie liggen.

WvR
zaterdag 22 september 2001

©2001-2024 WisFaq