Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cobb-Douglas functie

Onze docent wiskunde gaf volgende mogelijke examenvraag op:

Wat maakt de functie van Cobb-Douglas zo interssant? Leg uit, gebruik makende van het begrip differentialen.

Volgens mij heeft het iets te maken met dat deze fuctie een homogene functie is van de 1e graad volgens de stelling van Euler, maar weten jullie misschien wat dit betekent in toepassing op differentialen?

Bedankt
Julie

Julie
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 16 oktober 2004

Antwoord

De Cobb-Douglas productiefunctie heeft voorschrift
q=Cv1av21-a
(0$<$a$<$1; q is het aantal eenheden product bij input van v1 eenheden input 1 en v2 eenheden input 2; C is een constante).

Het model met de Cobb-Douglas productiefunctie is een mooi compromis tussen eenvoud en toepasbaarheid.
Het is vaak toepasbaar, omdat:
  1. als men beide inputs met een positieve constante $\lambda$ vermenigvuldigt, dan wordt het product q ook $\lambda$ maal zo groot (homogeniteit, dit is in de praktijk ook vaak zo);
  2. de isoquanten q=constant de bolle kant naar de oorsprong keren (dit komt overeen met de wet dat het gebruik van weinig input 1 en veel input 2 of vice versa in de praktijk meestal minder product oplevert dan het gebruik van ongeveer evenveel eenheden van beide inputs).
Het model is eenvoudig, omdat er eenvoudig aan gerekend kan worden: bijvoorbeeld het marginaal product $\delta$q/$\delta$v1 is gelijk aan aq/v1, en de marginale substitutievoet is gelijk aan -$\delta$v2/$\delta$v1=(av2)/((1-a)v1).

Ik neem aan dat u weet hoe men deze marginale grootheden uitrekent (partieel en impliciet differentiëren) en in woorden interpreteert (bijvoorbeeld het aantal eenheden dat men meer van input 1 moet gebruiken als men een eenheid minder van input 2 gebruikt en het aantal eenheden product gelijk blijft).

De elasticiteit van substitutie kan ook eenvoudig berekend worden.

hr
donderdag 21 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq