Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Karakteristiek van een ring

Hallo wisfaq,

Voor iedere ring R is er precies een homomorfisme f:Z-R (Z de gehele getallen).De niet-negatieve voortbrenger van de kern van f heet de karakteristiek char(R) van R.Ik wil graag m.b.v. van deze definitie van karakteristiek, laten zien dat de char van een domein 0 of een priemgetal is.
Maar ik begrijp niet hoe ik dat moet doen. Ook begrijp ik niet wat dit hom is en hoe ik dat moet bewijzen.

Vriendelijke groeten,

Viky

viky
Student hbo - dinsdag 12 oktober 2004

Antwoord

Het homomorfisme is gedefinieerd door nn1R.
Geval 1: de kern is {0}; dan is de karakteristiek duidelijk 0.
Geval 2: de kern is niet {0}; de voortbrenger van de kern noemen we m. Dan geldt f(m)=0 en f(i) is ongelijk nul
als 0im. Omdat R een domein is geldt: als ab=0 dan a=0 of b=0. Hieruit volgt: als 1i,jm en ij=m dan f(i)f(j)=f(m)=0 en dus f(i)=0 (en i=m) of f(j)=0 (en j=m). Met andere woorden: m is een priemgetal.

kphart
vrijdag 15 oktober 2004

 Re: Karakteristiek van een ring 

©2001-2024 WisFaq