Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bepaal ik de grootte van mijn steekproef?

Beste allemaal,
Ik doe een onderzoek naar de klanttevredenheid van werkzoekenden ten opzichte van een arbeidsbureau. In totaal staan er 1486 mensen als werkzoekenden ingeschreven. Met mijn onderzoek wil alleen vier groepen nieuwe toetreders op de werkzoekendenmarkt betrekken. De grootte van de vier groepen zijn resp. 101, 30, 368 en 566 personen. Hoe weet ik welk aantal representatief genoeg is van iedere groep voor mijn onderzoek? Daarnaast wil ik een kwantitatief onderzoek doen, geld dan het principe nog wel dat een antwoord representatief is voor de gehele groep? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen aangezien ik geen statistiek op school heb gehad (en dus niet veel begrijp van de formules) en toch graag een representatief onderzoek wil uitvoeren! Alvast bedankt voor alle moeite!!

Nanda
Student hbo - vrijdag 8 oktober 2004

Antwoord

Ik denk dat je een paar zaken door elkaar haalt... Dat is ernstig, maar niet hopeloos! Bij de Statistiek - Links kan je een aantal website vinden waarin precies wordt uitgelegd hoe dat nu zit met betrouwbaarheid (want dat bedoel je toch?) en representativiteit en nog veel meer... vooral Kennisbasis Statistiek is zeer uitgebreid en helder... Voor 'concrete' vragen kan je dan natuurlijk altijd nog eens terug komen!

Zie Hoe bereken je steekproefgrootte (vooraf) en de (on)nauwkeurigheid (achteraf)? en Zijn mijn uitkomsten van mijn onderzoek representatief?.

WvR
vrijdag 8 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq