Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Getallenrijen in de praktijk

Ik heb al vernomen dat getallenrijen gebruikt worden bij papierformaten (de antwoorden op de vragen hier zal ik zeker gaan gebruiken) en annuïteitenhypotheken (daar heb ik helaas nog niet veel over gevonden). Fractals neem ik ook even onder het kopje 'in de praktijk'. Over de natuur en de rij van Fibonacci ben ik ook wat tegengekomen. Maar afzonderlijk van deze dingen wil ik eigenlijk zelf ook iets onderzoeken qua het verband tussen iets in de praktijk en getallenrijen..

ik ben niet echt een kanjer in het formuleren van dingen die ik bedoel (hopelijk snappen jullie het een beetje!), maar ik zou graag willen weten of jullie nog wat suggesties voor mij hebben waarmee ik iets kan..het mag best verwant zijn aan onderwerpen als "papierformaten" en "annuiteitenhypotheken".

Het onderwerp "getallenrijen in de praktijk" is namelijk nogal breed, dus ik wil liever een bepaalde kant nemen, alleen ik weet niet echt welke kanten er zijn...?

Adina
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 september 2004

Antwoord

Hallo, Adina.
Een ander mooi voorbeeld: populatie-omvang.
Hierbij kan het gaan om een poulatie insecten of een populatie mensen, of auto's, noem maar op.
De populatie-omvang stijgt bij benadering exponentieel in geval van ongeremde groei, dus dan heb je te maken met de formule
P = c*ak,
waarbij
P: populatie-omvang
k: volgnummer van de meting (die bijvoorbeeld om het jaar plaats vindt);
c: populatieomvang in het begin (k=0);
a: groeifactor; aangezien P(k+1)/P(k)=a constant is, is de rij meetkundig met reden (ratio) a.
Misschien geldt momenteel (k=0) en in de nabije toekomst voor de omvang van de populatie mensen op aarde (in miljarden) wel bij benadering
P = 6*1.01k,
maar dat zou u aan een aadrijkskundige moeten vragen.

hr
donderdag 16 september 2004

©2001-2025 WisFaq