Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is het voordeel van een positie stelsel?

Hoe werkt rekenen bij een niet positie stelsel? Wat is het voordeel van een positie stelsel en het cijfer 0?
Alvast bedankt

Larisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 16 april 2002

Antwoord

Tja... probeer maar eens te vermenigvuldigen met Romeinse cijfers...!?
XIII·XVII=?
Hoe zou je dat moeten doen?
X·X=C
X·V=L
X·I=X
X·I=X
I·XVII=XVII
I·XVII=XVII
I·XVII=XVII
Dus je krijgt CLXXXXXVVVIIIIII en dan nog even vegen...
LXXXXX=C
VV=X
VIIIII=X
En nog een I over, dus het antwoord is CCXXI
Nou gaat nog wel...:-)

Hoewel 13x17=10·17 + 3·17 = 170 + 51 = 221 toch wel een stuk sneller gaat... en dan zullen we het maar niet over delen hebben... (Probeer MMMMCDXCIX:MMMCCXCII uit te rekenen!)

Het laatste deel van je vraag begrijp ik niet (zo heeft iedereen wat), want het cijfer 0 is nauw verbonden met een postitiestelsel: zonder nul geen positiestelsel v.v.

Zie ROMEINSE GETALLEN EN CHRONOGRAMMEN

WvR
woensdag 17 april 2002

©2001-2024 WisFaq