Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Correlatie

Hey,
Ik weet wat een correlatiecoefficient is en hoe je ze moet berekenen. In mijn cursus staat een voorbeeld waar ze de pearson correlatiecoefficient berekenen tss leeftijd en gewicht:
de uitkomst is het volgende

gewicht leeftijd
gewicht 1,000 -0,3456
p=--- p=0,000
leeftijd -0,3456 1,000
p=0,000 p=----

De correlatie tss gewicht/gewicht en leeftijd/leeftijd is 1 (logisch)
Die tss gewicht en leeftijd is -0,3456; maw er is een negatief verband.

Nu mijn vraag: wat betekenen die p waarden juist? Waarom is de ene 0? En vanwaar die p=-----?

Mercikes hé

Anneke
Student universiteit België - dinsdag 31 augustus 2004

Antwoord

De correlatiecoefficient -0,3456 is een steekproefresultaat: in de steekproef is er nu een (zwak) verband tussen de variabelen: leeftijd en gewicht.
Bij die p waarde hoort een toets. Deze toets toetst of de correlatie in werkelijkheid (dus in de populatie) 0 zou kunnen zijn (geen enkele samenhang dus). Die p is de overschrijdingskans van deze toets. Concreet betekent dat dat je bij een p waarde onder 0,05 de genoemde hypothese mag verwerpen en er dan op zijn minst ook enig verband zal bestaan tussen de betreffende variabelen in de populatie.
De conclusie is hier dus ook in de populatie er enig verband zal zijn tussen leeftijd en gewicht.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 2 september 2004

©2001-2025 WisFaq