Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen LDV met `variatie van constanten` (contradictio in terminis)

weet iemand raad om met behulp van het truucje "variatie van constanten" deze LDV op te lossen?

y" + 4y = 1/sin2(x)

heeft soms iemand een truukje om die methode van "variatie van constanten" makkelijk onder de knie te krijgen?
alvast bedankt!

Flurt
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 24 augustus 2004

Antwoord

stap 1: los de homogene vergelijking y''+4y=0 op; de algemene oplossing is c1 sin(2x)+ c2 cos (2x)
stap 2: varieer de constanten c1 en c2 (maak er functies van) door te stellen dat een oplossing van de gegeven vergelijking te schrijven is als c1(x)·sin(2x) + c2(x)·cos(2x).
Je gaat dus op zoek naar twee onbekende functies.
Vul die hele uitdrukking in in de gegeven DV, waarbij je onderweg nog mag stellen dat c'1(x)·sin(2x) + c'2(x)·cos(2x) = 0.
Als het invullen netjes gebeurt krijg
je ook nog 2c'1(x)·cos(2x) - 2c'2(x)·sin(2x) = 1/sin2(x).
Je hebt dan twee vergelijkingen met twee onbekenden (de functies c'1 en
c'2); die vergelijkingen kun je oplossen (met de regel van Cramer gaat dat mooi).
Aan het slot nog je twee oplossingen primitiveren en klaar ben je.

Dit is het stramien dat je iedere keer kunt volgen; het is veel werk, maar in theorie leidt het altijd tot oplossingen.

kphart
woensdag 1 september 2004

©2001-2024 WisFaq