Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen lineaire differentiaal vergelijking

beginwaardeprobleem oplossen:
y'-tg(x)y = ex en y(0)=1

Flurt
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 24 augustus 2004

Antwoord

Ondanks al die enge functies (tangens en e-macht) is dit toch gewoon een lineaire dv.
Standaard methode:
y' + p(x)·y = q(x)
Bepaal een primitieve van p(x), noem deze P(x)
Bereken de integraal van eP(x)·q(x) (met integratieconstante C). Noem deze R(x) + C
De algemene oplossing is dan: e-P(x)·(R(x) + C)
Vul de randvoorwaarde in om C te berekenen.
In je voorbeeld is P(x) = ln|cos(x)|
De integraal van eP(x)·q(x) = cos(x)·ex kun je berekenen door twee keer partiëel te integreren.
Dan moet de rest lukken, hoop ik.
groet,

Anneke
dinsdag 24 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq