Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

Hoe moet ik volgende differentiaalvergelijking oplossen?

d2y/dx2 - 3dy/dx + 2y = 4x2

nieke
Student universiteit België - zaterdag 21 augustus 2004

Antwoord

Hallo,

Deze oplossing bestaat uit een homogene en een partiële.
Eerst de homogene oplossing.

y'' - 3y' + 2y = 0

Stel ex= r
Dan is:

r2 - 3r + 2 = 0 (dit is de hulpvergelijking)
D = 1
r1,2= 3 ±1/2= 2 Ú 1
De algemene oplossing ziet eruit als:
A·er1x+ B·er2x
Met A en B constanten.
In dit geval wordt dit dus:
A·e2x + B·ex

Nu de particuliere oplossing nog.
Dit is een beetje 'beredeneerd gokken'.
Het niet-homogene deel is 4x2
We proberen daarom als oplossing:
y = Ax2 + Bx + C
(Moest er 4x hebben gestaan dan moest je Ax + B proberen)
Je moet ook altijd controleren dat de particuliere oplossing die je gaat proberen verschillend is aan de homogene die je hebt gevonden. Is dit toch het geval dan vermenigvuldig je je particuliere telkens met x tot dit niet meer het geval is.

Terug naar het probleem nu:
y = Ax2 + Bx + C
y'= 2Ax + B
y''= 2A

Nu vullen we gewoon in:
y'' - 3y' + 2y = 4x2
2A - 6Ax - 3B + 2Ax² + 2Bx + 2C = 4x²
A = 2
B = 6
C = 7
De particuliere oplossing is dan 2x² + 6x + 7
de volledige oplossing is de som van de particuliere en de homogene oplossing.Dit wordt dus:

A·e2x + B·ex + 2x² + 6x + 7

Groetjes,

Koen
zaterdag 21 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq