Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 25362 

Re: Hoogte berekening

VT = H (hoogte die we zoeken)
h = hoogte van de theodoliet (3-pikkel die onze hoekmeter bevat en in dit voorbeeld = 0)
Lm = lengte tussen de twee meetpunten (170 meter)
alfa = hoek op meetpunt B (21°)
beta = hoek op meetpunt A (44°)

H = Lm /( 1/sin(a) - 1/sin(b)) + h

H 125.85

Hoe ik eraan kom? Je kan dit volledig grafisch bepalen door de sinusregel toe te passen op de verschillende afstanden van de meetpunten te relaterenn aan dezelfde hoogte. Hieruit ontwikkel je een stelsel van vergelijkingen dat je uitwerkt om er de hoogte H uit te halen.

Emmanu
Student universiteit België - zondag 8 augustus 2004

Antwoord

Dat is vreemd, want als ik 'mijn methode' verder uitwerk kom ik op:

q26480img1.gif

Maar je had natuurlijk Re: Hoogte berekening ook al gezien. Als ik dat uitwerk krijg ik:

q26480img2.gif

En geen stelsel van vergelijkingen nodig... gewoon recht-toe-recht-aan en er komt nog hetzelfde uit ook nog... Misschien toch ergens een foutje gemaakt? Misschien sinus geschreven i.p.v. tangens? Zou leuk zijn..., want dat is wel een aardige formule.

WvR
zondag 8 augustus 2004

©2001-2025 WisFaq