Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

4e machts wortel op Casio fx-82sx Fraction

Hallo allemaal.

Ik heb een vraagje over 4e machtswortels - hoe doe je die op een casio fx-82sx rekenmachine. Ik ben m'n handleiding kwijt en het lukt me maar niet. Ik weet dat er een knopje is voor de 3e machtswortel (namelijk deze: 3√), maar er moet toch ook een manier zijn om wortels te doen met een hogere macht?

Bedankt.

Marianne

Marian
Leerling mbo - woensdag 21 juli 2004

Antwoord

Beste Marianne,

Zoals je weet is √(xm) = xm/2 die 2 komt van de (tweedemachts)wortel.
Als je nu een n-de machtswortel hebt, n√(xm) = xm/n. En dat geef je als volgt in je rekenmachine in x^(m/n). Waarbij x het grondtal en m de exponent van het getal waar je de n-de machtswortel van neemt (indien er geen exponent staat gewoon 1 invullen), en n is de n-de machtswortel.

Dus de derdemachtswortel (n = 3) van 27 (eigenlijk is dit gewoon 271, dus m = 1) geef je in als 27^1/3 en dan krijg je 3 als uitkomst.

De vierdemachtsworel (n = 4) van 16 bijvoorbeeld is dan te berekenen door 16^1/4 te bepalen, dat is 2.

Duidelijk?

Groetjes,

Davy.

Davy
woensdag 21 juli 2004

Re: 4e machts wortel op Casio fx-82sx Fraction
Re: 4e machts wortel op Casio fx-82sx Fraction

©2001-2025 WisFaq