Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk oplossen

een concert organisator heeft de 16.000 plaatsen van het gebouw uitverkocht en ontving hiervoor 400.700,00 euro.

Er waren zitplaatsen te koop à 30,00 euro en staanplaatsen à 17,00 euro.

Hoeveel van de 16.000 beschikbare plaatsen waren zitplaatsen?

De oplossing was 9.900, maar niemand weet hoe die werd berekend! Bestaat er een formule voor?
alvast bedankt
Rudi

Rudi C
Ouder - vrijdag 9 juli 2004

Antwoord

Beste Rudi,

Noem het aantal zitplaatsen x, en het aantal staanplaatsen y, dan moet gelden 30x + 17y = 400 700.
Verder geldt dat x + y = 16 000, dus y = 16 000 - x.
Dit invullen in 30x + 17y = 400 700 levert 30x + 17(16 000 - x) = 400 700 Û 30x + 272 000 - 17x = 400 700 Û 13x = 400 700 - 272 000 Û 13x = 128 700 Û x = 128 700/13 = 9 900.

Groetjes,

Davy.

Davy
vrijdag 9 juli 2004

 Re: Vraagstuk oplossen 

©2001-2024 WisFaq