To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen stelsels vergelijkingen

Hallo,

Ik begrijp eigenlijk niet goed wanneer je nu kunt zien dat twee stelsels gelijk zijn aan elkaar.

bv
x + y = 5
2x - y = 4

of

3x + y - z = 2
x - 7 + 2z = 4

2)tweede probleem.

Ik heb ook gezien dat je stelsels kunt oplossen met de combinatiemethode.

hoe doe je dit bij bv
3x+4y=7
2x - 3y = 16

bestaat er dan nog niet iets als de substitutie methode ook?

alvast bedankt op voorhand

Groetjes

Randy
3de graad ASO - woensdag 7 juli 2004

Antwoord

hallo

Oplossen met de eliminatiemethode:

2x -y = 4
x + y = 5
-----------+
3x+0=9
x=3,y=2

3x + y - z = 2
x - 7 + 2z = 4

Dit stelsel is niet oplosbaar. Algemeen geldt: voor het oplossen van een stelsel met n onbekenden zijn n vergelijkingen nodig.

3x+4y=7
2x-3y =16

Deze kan ook met eliminatie worden opgelost. Eerst de tweede vergelijking vermenigvuldigen met 11/2:

3x+4y=7
3x-41/2y=24
--------- -
81/2y=-17
y=-2,x=5

voorbeeld substitutiemethode

x+y=16
2x-y=2

y=16-x
2x-(16-x)=2
2x-16+x=2
3x-16=2
3x=18
x=6, y=10

De combinatiemethode kan alleen bij stelsels van minimaal 3 vergelijkingen maar je kan hierover uiteraard een wedervraag stellen.

met vriendelijke groet

pl
woensdag 7 juli 2004

 Stelsels vergelijkingen, combinatiemethode 

©2001-2025 WisFaq