Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volgorde van de bewerkingen

Hoe begin ik eigenlijk dit op te lossen?
-2[(-1)3-52]-[-32-(3.2)2]/(-3)2=
en als er vierkantswortels bij komen
[(52-33)tot de 6 de macht /(-3+1)3]/Ö23.3-(5+3).7 tot de nul de macht

Bedankt

Van ne
Ouder - dinsdag 6 juli 2004

Antwoord

Beste van neylen,

Met zoveel haakjes is het vaak makkelijk even deze apart te noteren:
[(-1)3-52],[-32-(3·2)2] en (-3)2

de belangrijkste les is waarschijnlijk het verschil tussen:
(-x)n en -xn
Bij de eerste moet het negatieve getal met zichzelf vermenigvuldigd worden, bij de tweede alleen x en daarna een min ervoor.
Merk dus op dat haakjes eerst gaan, dan machten, dan min.
bv. 3 - 33 = 3 - 27 = -24
3 - (-3)3 = 3 - - 27 = 3 + 27 = 30

De vierkantwortels gaan ook als een van de eerste. Wortels en machten gaan zoals ze staan dus:
√43 = √(4)3 = 23 = 8
en dus NIET √43 = √8

Een andere tip nog even is dat x0=1 dus ieder getal tot de macht 0 is gelijk aan 1.

De volgorde is dus:
Haakjes
Machten en wortels (gaan zoals ze staan)
Vermenigvuldigen en delen (gaan zoals ze staan)
Optellen en aftrekken (gaan zoals ze staan)

Een nog uitgebreidere volgorde is na te lezen op onderstaande link.

Hopelijk kom je er zo uit, laat het anders maar weten waar je vast loopt en laat dan ook zien hoe je gerekend hebt.

M.v.g.
PHS

Zie meneer van dalen

PHS
woensdag 7 juli 2004

©2001-2024 WisFaq