Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steefproef en representativiteit

Dag!

Na het bekijken van de andere vragen kom ik met behulp van deze formule: a=z·Ö((p(1-p))/n)
a=5
z=1,96
p=50

Op een uitkomst van de steekproefomvang: n=385

Ik doe onderzoek onder een populatie van 1,8 miljoen (cabaretbezoekers) in heel nederland. Uit 11 provincies heb ik een theater dat meewerkt met de verspreiding van de enquetes. Kan ik dan gewoon uitgaande van bijvoorbeeld een respons van 10% het totaal te versturen enquetes van 3850 delen door 11 = 350 enquetes sturen naar elk theater om het representatief te houden?

Wat is het effect van een deel van de beantwoorde enquetes verzamelen via een internetsite, en een ander deel via opsturen met de post, en een ander deel via de telefoon? Blijft het dan representatief?

Bij de meeste formules uit mijn leerboeken moet je een standaarddeviatie weten, maar dat is toch niet van toepassing hier?

Dank,
Met gemeende groet,

Robert
Student universiteit - dinsdag 6 juli 2004

Antwoord

Die 385 klopt wel.......

Een aselecte steekproef krijg je als iedereen in de populatie een gelijke kans heeft om in de steekproef terecht te komen. Wanneer je echter de enquetes door het theater laat uitdelen maak je een klassieke fout: iemand die vaak naar het theater gaat heeft dan een grotere kans om in de steekproef terecht te komen dan iemand die af en toe eens gaat. Daarnaast kun je ook de uitkomsten manipuleren als je net alle enquetes uit laat delen op het moment dat er een cabaretvoorstelling is geweest. In ieder geval is je respons ook vast niet representatief voor de Nederlandse theaterbezoeker. Wat dat betreft is een telefonische of schriftelijke enquete beter. Een enquete via internet lijkt me dan weer minder geslaagd.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 11 juli 2004

©2001-2024 WisFaq