Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaal vergelijkingen

y'-5y= e5x

Het stagneert bij mij na de algemene oplossing.
Help me tot de homogene en de particuliere oplossing te komen !

Lex
Student hbo - vrijdag 2 juli 2004

Antwoord

dag Lex,

Voor de homogene oplossing zul je gevonden hebben:
y = C·e5x
Dus het rechterlid van de vergelijking is een deel van de homogene oplossing.
Dat is nu jammer, want dat betekent dat we voor de particuliere oplossing iets anders zullen moeten vinden!
Een bekende truc is: variatie van constanten (contradictio in terminis).
Kies yp = C(x)·e5x
Dan is yp' = C'(x)·e5x + C(x)·5·e5x
Invullen in de vergelijking geeft:
C'(x)·e5x + C(x)·5·e5x - 5·C(x)·e5x = e5x
Û C'(x) = 1, ofwel C(x) = x + C1
waarmee de oplossing yp bekend is.
groet,

Anneke
vrijdag 2 juli 2004

©2001-2024 WisFaq