Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale oppervlakte van een cilinder

Beschouw een cilindrisch vat (zonder deksel) met gegeven volume Vo m3. Als de oppervlakte van het vat minimaal is, welk verband is er dan tussen de hoogte h ( in m ) van het vat en de straal r ( in m ) van het grondvlak?

Het antwoord is: h=r

Maar ik begrijp niet dat als h=r, dat dan de oppervlakte minimaal is, want een cilinder kan toch ook een hoogte kleiner dan r hebben?

Hoop dat jullie het weten, groetjes!

mirell
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 1 juli 2004

Antwoord

De oppervlakte van het vat is O = $\pi$r2 + 2$\pi$rh (voor respectievelijk de bodem en de opstaande wand).
Gegeven is dat $\pi$r2h = V.
De formule voor O bevat twee variabelen, namelijk r en h.
In de alledaagse praktijk zul je streven naar formules met maar één variabele. Welke keuze je maakt is aan jou: r of h.
In de O-formule komt h maar één keer voor, terwijl de r zowel in de eerste en in de tweede macht voorkomt. Het is daarom het handigst om de h uit de O-formule weg te werken, en daarvoor gebruik je de tweede formule. Die tweede formule levert namelijk op dat h = V/($\pi$r2) en dat moet je nu eens gaan invullen in de O-formule.
Je krijgt: O = $\pi$r2 + 2$\pi$r.V/($\pi$r2) ofwel O = $\pi$r2 + 2V/r

Differentieer nu deze functie naar r en kijk wanneer de afgeleide 0 wordt.
O' = 2$\pi$r - 2Vr-2
Kijk nu zelf even of je de laatste stap weet te zetten.

MBL
donderdag 1 juli 2004

©2001-2024 WisFaq