Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De hoeken berekenen van een veelhoek

Ik heb een praktisch probleem, Bestaat er een formule waarbij ik de hoek kan berekenen van een regelmatige veehoek. Concreet : een rond zwembad met diam 5 meter, ik wens daar een kader op te leggen. Het kader is een "27 hoek". Hoeveel graden hebben deze hoeken?

Bart S
Ouder - maandag 21 juni 2004

Antwoord

3 hoek = 180°
4 hoek = 360°
Een 5 hoek is te verdelen in een 4 hoek waar je nog een 3 hoek aanplakt. Dus een 5 hoek = 540 graden totaal.
Een 6 hoek is te verdelen in een 5 hoek waar je nog een 3 hoek aanplakt. Dus een 6 hoek = 720 graden totaal.
Een n hoek: (n-2)x180 graden. Bij een 27 hoek kun je dus het totaal van de 27 hoeken met deze formule berekenen. Dat totaal delen door 27 levert het aantal graden per hoek.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 21 juni 2004

©2001-2024 WisFaq