Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machten van compleze getallen

gegeven is:
z1 = 2e^(ip/4) en z2 = 3e^(-ip/2)
nou moet ik z=(z1^5)/(z2^2) berkenen in de exponentiele vorm en in de gewone vorm z=a+ib hoe doe ik dit?

Ronald
Student hbo - maandag 21 juni 2004

Antwoord

Ieder complex getal dat geschreven is in de exponentiele vorm (r.ei.q) is om te schrijven naar de standaardvorm a+ib
Immers:
ei.q = cosq + i.sinq, dus
r.ei.q = r.cosq + i.r.sinq

Als z1=2eip/4, dan is
z15=25ei.5p/4.

En als z2=3e-ip/2, dan is
z22=.....

hieruit volgt z=z15/z22=....
(levert iets in de vorm van r.ei.q)

En hieruit leidt je af volgens bovenstaand recept wat de standaardvorm is van z.

groeten,
martijn

mg
maandag 21 juni 2004

©2001-2024 WisFaq