Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Piramides en pi

Wat is het verband tussen en de piramides in Gizeh en de piramide van de Zon in Mexico?

Nathal
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 8 april 2002

Antwoord

Het woord 'piramide' zou kunnen zijn afgeleid van 'pi-ra-mer', waarin Ra de Egyptische zonnegod en Mer het Egyptische woord voor piramide was (kijk op Giza masterplan)

Er zijn mensen die aan de piramides allerlei bijzondere eigenschappen toeschrijven. Bijvoorbeeld: de drie piramides van Cheops bij Gizeh in Egypte verbeelden eigenlijk de drie sterren middenin het sterrenbeeld Orion, en allerlei berekeningen met de maten van piramides hebben resultaten opgeleverd die zouden duiden op een hoge beschavingsgraad en geven aanwijzingen dat de Egyptenaren veel kennis van astronomie hadden.

Berekeningen aan de grote piramide van Cheops bij Gizeh leveren op een natuurlijke wijze een verband met $\pi$. Het volgende citaat komt van de volgende website: piramide van Cheops. Op deze site kun je nog veel meer vreemde bijzonderheden vinden over deze piramides.

'Engelse archeologen, ingenieurs en landmeetkundigen uit de vorige eeuw hebben na nauwkeurige metingen vastgesteld dat:
  • de hoogte van deze piramide 232,52 Hebreeuwse el is.
  • De piramide heeft een hellingshoek van de vier zijden van 51 graden, 51 minuten en 14.3 seconden.
  • De lengte van elke van de vier zijden van de piramide is 365,242 Hebreeuwse el. Dat komt overeen met het gemiddelde aantal dagen van een zonnejaar.
  • De omtrek van de piramide is 365,242 X 4 zijden = 1460,968 gedeeld door de hoogte van de piramide van 232,52 = 6,283. En dat is ongeveer 2·$\pi$.
    Wat is de $\pi$? Dat is de verhouding van de middellijn van een cirkel tot diens omtrek. 2·$\pi$ is dan de verhouding van de straal van een cirkel tot diens omtrek en die cirkel is de z.g.n. jaarcirkel. Vroeger was het getal $\pi$ bij de Egyptenaren onbekend.'
Op dezelfde manier blijkt bij de Mexicaanse piramide van de zon in Teotihuacan dat de verhouding 'omtrek : hoogte' = 12.560171... : 1 (scheelt minder dan 0,05% van 12.566371, de waarde van 4·$\pi$).
Dit is zo mooi, dat kan toch geen toeval meer zijn?

Meer informatie hierover vind je hier:Je vindt in dat verhaal ook berekeningen die een verband met de gulden snede en de piramiden zouden aantonen.

Genoeg informatie? Als je meer wilt weten, op het internet wordt je, als je zoekt met zoektermen als 'pi' en 'pyramid' overspoeld met interessante sites.

jr
woensdag 10 april 2002

©2001-2024 WisFaq