\require{AMSmath} Integreren Willen jullie mij helpen met het oplossen van de volgende som? ò(x+4)/(x2-4x+8) dx Weet niet hoe ik het moet aanpakken Groeten Corne Corne Student hbo - dinsdag 8 juni 2004 Antwoord De noemer is niet te ontbinden in factoren. We gaan dan de teller splitsen zodat we enerzijds de afgeleide van de teller bekomen en anderzijds een constante. x+4 = (x-2) + 6 = 1/2(2x-4) + 6 We krijgen twee aparte integralen : 1. 1/2ò(2x-4)dx/x2-4x+8 = ** We stellen x2-4x+8 = z, dan is dz = (2x-4).dx ** = 1/2òdz/z = 1/2.ln z = 1/2.ln(x2-4x+8) 2. 6òdx/x2-4x+8 = *** De noemer is x2-4x+8 = (x2-4x+4) + 4 = (x-2)2 + 4 We stellen x-2 = v en dx = d(x-2) = dv *** = 6òdv/v2+4 = 3.Bgtanv/2 = 3.Bgtan(x-2/2) Samen geeft dat dus : 1/2.ln(x2-4x+8) + 3.Bgtan(x-2/2) + c LL dinsdag 8 juni 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Willen jullie mij helpen met het oplossen van de volgende som? ò(x+4)/(x2-4x+8) dx Weet niet hoe ik het moet aanpakken Groeten Corne Corne Student hbo - dinsdag 8 juni 2004
Corne Student hbo - dinsdag 8 juni 2004
De noemer is niet te ontbinden in factoren. We gaan dan de teller splitsen zodat we enerzijds de afgeleide van de teller bekomen en anderzijds een constante. x+4 = (x-2) + 6 = 1/2(2x-4) + 6 We krijgen twee aparte integralen : 1. 1/2ò(2x-4)dx/x2-4x+8 = ** We stellen x2-4x+8 = z, dan is dz = (2x-4).dx ** = 1/2òdz/z = 1/2.ln z = 1/2.ln(x2-4x+8) 2. 6òdx/x2-4x+8 = *** De noemer is x2-4x+8 = (x2-4x+4) + 4 = (x-2)2 + 4 We stellen x-2 = v en dx = d(x-2) = dv *** = 6òdv/v2+4 = 3.Bgtanv/2 = 3.Bgtan(x-2/2) Samen geeft dat dus : 1/2.ln(x2-4x+8) + 3.Bgtan(x-2/2) + c LL dinsdag 8 juni 2004
LL dinsdag 8 juni 2004
©2001-2024 WisFaq