Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tovervierkanten

Wat zijn tovervierkanten nu juist?

Vincen
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 4 juni 2004

Antwoord

Hallo Vincent,

Een tovervierkant is een vierkant met een hele speciale eigenschap. Het bevat namelijk de getallen van 1 tot n (bijvoorbeeld van 1 tot 9), waarbij de getallen zo in het vierkant staan dat elke rij, kolom én diagonaal dezelfde som heeft.

Bijvoorbeeld (voor een 3x3 vierkant):
8 1 6
3 5 7
4 9 2

Voor de rijen geldt: 8 + 1 + 6 = 15, evenals 3 + 5 + 7 en 4 + 9 + 2
Voor de kolommen: 8 + 3 + 4 = 15, evenals 1 + 5 + 9 en 6 + 7 + 2
En de diagonalen: 8 + 5 + 2 = 15, evenals 6 + 5 + 4

Op Wisfaq staat al een heleboel informatie over tovervierkanten. Je kan bijvoorbeeld de zoekfunctie gebruiken om eerder gestelde vragen over dit onderwerp te vinden, samen met meer voorbeelden.

Succes

Erica
vrijdag 4 juni 2004

©2001-2025 WisFaq