Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe integreren ?

Hallo,

Ik heb problemen met het oplossen van de volgende sommen, ik krijg steeds een ander antwoordt dan wat er achterin mijn boek staat. Kan iemand deze a.u.b helemaal uitwerken zodat kan zien waar ik de fout in ga ?

1.ò (x3-6)/((x^4)+6x2+8)dx
2.ò ((e^)+(e^-v))/((e^v)-(e^-v)) dv

Sean
Student hbo - dinsdag 1 juni 2004

Antwoord

1.
We beginnen met het ontbinden van de noemer. Stel x2 = z en los de vierkantsvergelijking op.
De noemer wordt (x2+4)(x2+2)
We hebben dus een rationale functie die we kunnen splitsen in partieelbreuken :

(x3-6)/(x2+4)(x2+2) = a.x+b/x2+4 + c.x+d/x2+2

Je vindt 2x+3/x2+4 - x+3/x2+2

Je krijgt vier eenvoudige integralen =

ò2x.dx/x2+4 = òd(x2+4)/x2+4 = ln(x2+4)

ò3.dx/x2+4 = 3/2Bgtanx/2

òx.dx/x2+2 = 1/2òd(x2+2)/x2+2 = 1/2.ln(x2+2)

ò3.dx/x2+2 = 3/Ö2Bgtanx/Ö2

Samen wordt dat dan :

lnx2+4/Ö(x2+2) + 3/2(Bgtanx/2 - Ö2.Bgtanx/Ö2) + c


2.
We beginnen met de teller en de noemer te vermenigvuldigen met ev
De breuk wordt dan e2v+1/e2v-1

We voeren de substitutie uit : ev = z

Om dz te verkrijgen vermenigvuldigen we teller en noemer nogmaals met z = ev.

In de teller maken we van ev.dv = d(ev) = dz

Van de breuk rest er nu nog :

z2+1/z(z2-1) = z2+1/z(z-1)(z+1)

Splitsen in partieelbreuken :

-1/z + 1/z+1 + 1/z-1

Vermits we ook beschikken over dz kunnen we gemakkelijk integreren :

-ln(z) + ln(z+1) + ln(z-1) + c =

-ln(ev) + ln(ev+1) + ln(ev-1) + c =

-v + ln(e2v-1) + c

LL
dinsdag 1 juni 2004

©2001-2024 WisFaq