Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tijdsgebonden waarde van geld

Ik heb hulp nodig bij volgende opgave:

Hoeveel bedraagt mijn eindvermogen na 3 jaar als ik nu (begin van de maand) 1000€ op een rekening zet die 4 % per jaar oplevert? Per einde maand stort ik echter 50€.

Klopt deze berekening?
1000*(1,04)^3 + 12*50*(1,040741^3 - 1)/0,040741 = 2999,19
waarbij (1 + 0,04/12)^12 - 1 = 0,040741 = de reële intrest per jaar.

Waar zit mijn fout?
De oplossing die erbij staat is: 2981,918 €

MVG

A.S.
Student universiteit België - maandag 24 mei 2004

Antwoord

We gebruiken de formule van Renteberekening. Invullen levert:

q24448img1.gif

Een klein addertje onder het gras is de looptijd. Deze is niet 3 jaar, maar 2 jaar en 11 maanden.

Het antwoord wordt dan uiteindelijk:

1857,05+1000·1,043=2981,92

WvR
woensdag 26 mei 2004

©2001-2024 WisFaq