Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algebraïsche structuren : ringen

ik kan absoluut geen weg met de volgende oefening:
een element van een ring met eenheidselement , dat een omgekeerd element bezit, is geen nuldeler van de ring A,+,.
Bewijs dit.

Alvast bedankt !

evelie
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 22 mei 2004

Antwoord

Hallo Evelien,

Stel dat a zo een element is dat een omgekeerde bezit (a-1), en dat toch een nuldeler is, dus er bestaat ook een b zodat a.b = 0, met b niet nul.

Dan ab=0, dus
a-1ab=a-10 (links vermenigvuldigen met a-1)
Dus b=0 (linkerlid: a-1a = het eenheidselement; rechterlid: a-10 = 0)

Terwijl we er van uit gingen dat b niet nul was, dus dit is een strijdigheid.

Christophe
zaterdag 22 mei 2004

©2001-2024 WisFaq