Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Euler en Heun methode

Bereken y(0.5) mbv Euler en Heun voor h=0.1 en h=0.05
Van y' = e-x waarbij y(0)=0

Ik heb deze methode opgezocht op internet en daar word ik niet veel wijzer van. Dit komt omdat alles opgelost wordt met het rekenprogramma MATLAB.

Mijn vraag is of ik deze opgave met deze methode ook met pen en papier kan oplossen en zo ja hoe dat dan precies gaat.

Alvast bedankt!

Bram N
Student hbo - zondag 16 mei 2004

Antwoord

dag Bram,

Inderdaad kan deze opgave ook met pen en papier opgelost worden.
Eerst de methode van Euler.
Deze is gebaseerd op de iteratieve formule:
yn+1 = yn + h·f(xn,yn)
waarbij h de gekozen stapgrootte is, en f(x,y) het rechterlid van de differentiaalvergelijking. Dit rechterlid is in het algemeen een functie van x en y, maar in jouw voorbeeld is het alleen een functie van x.
Met xn wordt de n-de waarde van x bedoeld.
Deze wordt eenvoudig berekend door steeds de stapgrootte h bij de vorige x op te tellen.
Met yn wordt de n-de waarde van y bedoeld, dus niet y(n), maar y(xn)
Noem de beginwaarden van x en y: x0 en y0
We weten:
x0 = 0 en y0 = 0

Dan is
x1 = h
y1 = y0 + h·exp(-x0) = 0 + h·1 = h

x2 = 2h
y2 = y1 + h·exp(-x1) = h + h·exp(-h)
Nu wordt het tijd om voor h een waarde te kiezen, bijvoorbeeld 0.1, en deze in te vullen om een numerieke waarde voor y2 te krijgen

Zo kun je doorgaan.

Het rijtje wordt (bij h = 0.1):
x	y
0 0
0.1 0.1
0.2 0.190483742
0.3 0.272356817
0.4 0.346438639
0.5 0.413470644
0.6 0.47412371
0.7 0.529004873
0.8 0.578663404
0.9 0.6235963
1 0.664253266
De methode van Heun is een verfijning van deze methode.
Per stap maak je een extra tussenberekening.
De x loopt weer gewoon met stapgrootte h op.
Per stap bereken je eerst een zogenaamde predictor-waarde voor y:
yp = yn + h·f(xn,yn)
vervolgens bereken je
yn+1 = yn + (h/2)·(f(xn,yn)+f(xn+1,yp))
Het resultaat wordt:
x	yp		y
0 0 0
0.1 0.1 0.095241871
0.2 0.185725613 0.181420279
0.3 0.263293355 0.259397728
0.4 0.33347955 0.329954641
0.5 0.396986646 0.393797177
0.6 0.454450243 0.451564292
0.7 0.506445455 0.503834139
0.8 0.553492669 0.551129852
0.9 0.596062748 0.593924783
1 0.634581749 0.632647238
Ik hoop dat een en ander duidelijk is geworden.
groet,

Anneke
dinsdag 18 mei 2004

©2001-2024 WisFaq