Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsen (uitzondering)

Kunnen jullie mij helpen bij het oplossen van de volgende som?
$\int{}$ 3s-2
---- ds
s2+6s+11
Ik snap niet hoe ik aan het goede antwoord moet komen.

Alvast bedankt

Niels
Student hbo - donderdag 13 mei 2004

Antwoord

Hoi Niels

deze gaat niet met 'breuksplitsen' (uitzondering)

We gaan er toch een ln van maken hoor.
$\int{}$f'(x)dx/f(x) = $\int{}$df(x)/f(x) = ln|f(x)| + c
We moeten dus zodanig prutsen tot we in de teller de afgeleide krijgen van de noemer met nog wat overschot
In jouw opgave is D(s2+6s+11)=2s+6
Wel, schrijf de teller 3s-2 = (3/2)(2s+6)-11
De integraal splitst dus in (3/2)$\int{}$(2s+6)ds/s2+6s+11 - 11$\int{}$ds/s2+6s+11
Het 1ste stuk is volgens mijn algemene uitleg hierboven dus:
(3/2)ln|s2+6s+11|
(wil je dat volledig uitschrijven dat neem je als substitutie: y=s2+6s+11).

Het 2de stuk moeten we omvormen tot de grondintegraal:
$\int{}$dx/(1+x2) = Bgtan(x) + c'
In de noemer: s2+6s+11 gaan we een volkomen kwadraat afsplitsen: (s+3)2+2 is hetzelfde als de oorspronkelijk noemer
= 2+(s+3)2 Die 2 zit in de weg. We zetten die voorop. Ze komt eigenlijk buiten de integraal onder die -11, volg je?
2de integraal is dus: (-11/2)$\int{}$ds/1+(s+3)2/2
Substitutie: z =(s+3)/√2 levert: (-11(√2)/2)$\int{}$dz/1+z2
= -11(√2)/2.Bgtan(s+3)/(√2)
Wellicht willen ze die (√2) weg uit de noemer. Vermenigvuldig dus achter Bgtan teller en noemer met (√2).

The result my friend is
(3/2)ln|s2+6s+11| - (11√2)/2Bgtan((√2)(s+3)/2) + c
(constante niet vergeten hé; ik controleer altijd helemaal op het einde en zet er dan een c bij).

Gemakkelijk is dat niet hé Niels... (maar niet onmogelijk )

Frank

FvE
donderdag 13 mei 2004

©2001-2024 WisFaq