Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Boole Algebra - Bewijs

Hoi WisFaq

Kan je deze Boolse formule stap voor stap bewijzen? Of kunnen jullie me even verder weg helpen?

Formule:
(y.x = z.x ^ y.x' = z.x') = y = z

Ik heb zo de indruk dat x en x' elkaar opheffen en dat er dan gewoon y=z overblijft of is het niet zo simpel?
Alvast bedankt
Jos

Jos
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 4 mei 2004

Antwoord

Gegeven
y.x = z.x (1)
y.x' = z.x' (2)
Stel x = 1 dan volgt uit (1) dat y.1 = z.1 dus y = z
Stel x = 0, dan x' = 1 dan volgt uit (2) dat y.1 = z.1 dus y = z
Andere waarden voor x zijn niet mogelijk, dus er volgt steeds dat y = z.

LL
donderdag 6 mei 2004

©2001-2024 WisFaq