Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraads functie met parameter

Kan ik het functievoorschrift vinden van de grafiek die door de toppen gaat van een functie met meer dan twee exponenten erin, zoals bijvoorbeeld:
fp(x)=3x5+2px4-x3+2
Zo ja, hoe ziet die berekening er dan uit?

Rob
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 mei 2004

Antwoord

Beste Rob,

De afgeleide is f'p(x) = 15x4+8px3-3x2 = x2(15x2+8px-3).

Je kunt dus de x-coördinaten van de toppen snel vinden met de abc-formule (want x2 geeft een dubbel nulpunt, dus geen tekenwisseling, dus geen top). De y-coördinaten kun je uiteraard dan ook vinden door invullen.

Je hebt dan een (lelijke) uitdrukking van y in p. Gelukkig hebben we die niet nodig, want we hadden al dat

15x2+8px-3=0
8px=3-15x2
p = 3/8x - 15x/8

Dus in fp(x) kun je p substitueren en je hebt je vergelijking voor de kromme. Ik heb geen idee of er iets toonbaars uitkomt, ga het maar eens proberen .

FvL
dinsdag 4 mei 2004

 Re: Vierdegraads functie met parameter 

©2001-2024 WisFaq