Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursie formules in GRM

Ik heb een paar vragen over recursieve formules.

Bereken:
1+5+9+13...+45+49 en hoe doe je dat met behulp van de Grafische Rekenmachine?
Bereken:
110+104+98+...+56+50

En nog 1 vraagje:
Hoe zet je in je Grafische rekenmachine:
t(n+2) = t(n+1)+2t(n) , t(0) = 1, t(1) = 1
Waardoor je de gewone rij krijgt en de somrij?

alvast bedankt

Myriam
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 31 maart 2004

Antwoord

Hallo Myriam,
Bij de uitwerking ga ik uit van de TI-83.
Bepaal eerst een recursieve of directe formule voor de rij.
1,5,9,13,………49
De recursieve formule voor deze rij is un+1 = un + 4 met u0 = 1
Deze formule wordt voor de TI-83
u(n) = u(n-1) +4

Stel de GRM in op rijen (mode Seq)

nMin = 0
u(n)=u(n-1)+4
u(nMin)={1}
v(n)=v(n-1)+u
v(nMin)={1}

TABLE SETUP
TblStart=0
\DeltaTbl=1

De tabel geeft dan voor n=12, u(n)=49 en v(n)=325
1+5+9+ …..+49=325

De tweede laat ik aan jouw over.

t(n+2)=t(n+1)+2t(n) met t(0)=1, t(1)=1. Wordt voor de TI-83

nMin = 0
u(n)=u(n-1)+2u(n-2)
u(nMin)={1,1}
v(n)=v(n-1)+u
v(nMin)={1,1}

Als t(0)=1 en t(1)=2 dan wordt u(nMin)={2,1} en v(nMin)={2,1}

wl
woensdag 31 maart 2004

©2001-2025 WisFaq