Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels van -1

Hallo,

Ik ben de formule vergeten om de wortels van -1 te bepalen.
Is dit e^(2*PI*k/n), met k tussen 0 en n?

bedankt

tim
Student universiteit België - vrijdag 26 maart 2004

Antwoord

Hoi Tim,

Nee, xk = e2pi k/n (vergeet de i niet), met k tussen 0 en n zijn de eenheidswortels (van macht n), niet de wortels van -1. Immers xkn = e2pi k = 1. Om de ne-machtswortels van -1 te bepalen moet je één wortel van -1 vinden en die mag je dan nog vermenigvuldigen met een van de eenheidswortels. Dus de ne-machtswortels van -1 zijn:

ei p/n e2pi k/n = ei p (1+2k)/n, met k = 0,1,2,...,n-1.

Ga zelf maar na dat de ne macht hiervan -1 is.
Met vriendelijke groet,

Guido Terra

gt
vrijdag 26 maart 2004

©2001-2025 WisFaq