Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal zoeken

Kunt u mij in stappen laten zien hoe ik x2/Ö(1+x3) integreer??

BVD

Rick
Student hbo - woensdag 24 maart 2004

Antwoord

Hoi,

Deze integraal gaan we oplossen m.b.v. de zogeheten substitutiemethode. Die gaat als volgt: je kiest een variabele (noem die bijvoorbeeld u) waar je één functie aan gelijkstelt, daarna differentieer je die functie en herschrijf je je dx naar du (want je integreert nu ook naar een andere variabele). Dan kun je de gemakkelijkere integraal uitrekenen en achteraf vervang je in de uitkomst je u door de oorspronkelijke functie. Het is als het ware een omgekeerde kettingregel.

òx2/Ö(1+x3)dx.
Welke functie 'zit' in een andere functie (want zo moet je ook denken bij de kettingregel)? 1+x3 zit in de wortelfunctie, laten we u = 1+x3 dan is du/dx = 3x2. En via kruislingsvermenigvuldigen komen we op du = 3x2dx, maar in de teller staat x2dx dus 1/3du = x2dx.
Þ òx2/Ö(1+x3)dx = ò1/3du/Öu
Þ1/3òu-1/2du (hier heb ik gebruik gemaakt van het feit dat een constante voor het integraalteken gezet mag worden, en dat 1/a = a-1 waarbij je ook nog moet weten dat Öa = a1/2.

Als we dit verder oplossen, dan krijgen we 2/3Öu + c, en omdat u = 1+x3, is het antwoord 2/3Ö(1+x3) + c.

Groetjes,

Davy.

Davy
woensdag 24 maart 2004

©2001-2024 WisFaq