Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren met de kettingregel

(7t+6/5-3t)-5
Kunnen jullie me helpen bij het oplossen van deze som

B.v.d

Niels

Niels
Student hbo - maandag 22 maart 2004

Antwoord

Eerst maar de algemene formule (kettingregel):
ALS
f(t) = ( g(t) )n
DAN
f'(t) = n · ( g(t) )n-1 · g'(t)

Nu is het mij niet helemaal duidelijk hoe jouw g(t) eruit ziet...
Bedoel je (zoals het er staat)
g(t) = 7t + 6/5 - 3t = 4t + 6/5
of
g(t) = 7t+6/5-3t
of wellicht
g(t) = 7t + 6/5-3t

In ieder geval vind je dan na toepassing van bovenstaande regel
f'(t) = (-5)·( jouw g(t) )-6 · (de afgeleide van jouw functie g )

Het eerste geval uitgewerkt:
f'(t) = (-5)·(4t + 6/5)-6 · 4 = -20(4t+6/5)-6

Bij de berekening van de tweede mogelijkheid moet je voor g' de quotiëntregel gebruiken...
En bij het derde geval is de afgeleide van g bijna standaard (voor de tweede term daarvan wellicht ook de quotiëntregel?).

Hiermee kan je toch wel verder?

dk
maandag 22 maart 2004

©2001-2024 WisFaq