Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe maak ik een grafiek met 3 parameters en 1 vaste uitkomst

ik heb een formule: y = (b*1024/f)/r
hierbij is y dus de uitkomst en 'b', 'f' en 'r' de 3 parameters, waarbij:
- 50 'b' 1000
- 6.25 'f' 25
- 27648 'r' 414720

het optimum(door mij bepaald) hierbij is: y=0.32 met b=300, r=76800 en f=12.5

het probleem/de vraag is:
is er een mogelijkheid om deze formule weer te geven in een grafiek, zodanig dat
als er aan één van de parameters gedraait wordt, dat dan de overige twee
parameters meebewegen en dat de waarde 'y' zo dicht mogelijk bij die 0.32
blijft?? en is dit in Excel weer te geven,of is hier meer voor nodig??

ik zat te denken aan een driehoek met voor elke zijde een parameter, en dat dan
het kruispunt 'y' voorstelt, maar ik kom er niet helemaal uit..

Arjan
Student hbo - dinsdag 16 maart 2004

Antwoord

dag Arjan,

Je hebt hier te maken met een overvloed aan vrijheidsgraden.
Wiskundig gezien zijn de parameters b, f en r samen te voegen tot een nieuwe parameter p = b/(f·r), en de formule wordt dan y = 1024·p
Ik zie niet in wat hieraan te optimaliseren valt.
Als je graag als uitkomst y = 0.32 wilt krijgen, dan kun je een verband vinden tussen b, f en r.
Bijvoorbeeld kun je dan b uitdrukken in f en r.
Je zou daar wel een 3D-plaatje van kunnen maken, bijvoorbeeld in Matlab.
q21604img1.gif
Is dit een antwoord op je vraag?
succes,

Anneke
dinsdag 16 maart 2004

©2001-2024 WisFaq