Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kaarten

Op aselecte wijze neemt men 5 kaarten uit een spel van 52 kaarten (met terugleggen).Bereken de kans dat er 2 schoppen bij zijn, dat er ten minste 2 schoppen bij zijn, dat er ten hoogste 2 schoppen bij zijn.
Ik denk dat n=5 hier, maar nu moet ik p nog berekenen. Weten jullie raad.

Kim
3de graad ASO - zondag 14 maart 2004

Antwoord

dit is een binominaal gebeuren...
N=5 (5x trekken)
p=.25 (de kans op succes is .25 aangezien een kwart van de kaarten schoppen zijn en dus succes geven)
k=2 (2 van de vijf moeten schoppen zijn)

P(N=k) = P(N=2) = (5_over_2)*(.25)^2*(1-.25)^3
er zijn (5_over_2) mogelijkheden die elk een kans hebben van (.25)^2*(1-.25)^3 [namelijk 2x succes en 3x 'pech']

Tot slot nog de (5_over_2) mogelijkheden voor je. Ik ben vandaag namelijk in een extreem goede bui en vrees dat als ik ze er niet bijgeef je geen flauw idee hebt waar dit vandaan komt...)

schoppen=1, anders=0
11000, 10100, 10010, 10001, 01100, 01010, 01001, 00110, 00101, 00011 dus inderdaad 10 mogelijkheden...

succes verder

MvdH
zondag 14 maart 2004

©2001-2024 WisFaq