\require{AMSmath} Differentiaalvergelijkingen 3 Pittige! Beste Meneer, Mevrouw,Ik krijg (na een weekend ploeteren)het niet voor elkaar om de juiste uitwerkingen te verkrijgen van de volgende DV's:dy/dx = ((2xy)/(x2+1))+4 Onder de beginvoorwaarde y(1)=4$\pi$Het antwoordt zou moeten zijn: y(x)=4(arctanx)(x2+1)+$\pi$(x2+1)(3x2)(dy/dx)+xy-1=0Onder de beginvoorwaarde y(1)=5/2Het antwoordt zou moeten zijn: y(x)=(1/-2x)+(3x)-1/3(dy/dx)=(e^(-x+cosx))-ysinxOnder de beginvoorwaarde y(0)=2eHet antwoordt zou moeten zijn: y(x)=3e^(cosx)-e^(-x+cosx)Weet U misschien 1 of meerdere uitwerkingen.Alvast Bedankt! Martij Student hbo - maandag 8 maart 2004 Antwoord Ophttp://www.sosmath.com/diffeq/first/lineareq/lineareq.htmlstaat de algemene manier te lezen om dit soort 1e orde dv's op te lossen. Laten we deze lijn eens aanhouden.opgave 1.dy/dx + (-2x/(x2+1)).y = 4dus q(x)=4, en u(x)=exp($\int{}$p(x)dx)(met p(x)=-2x/(x2+1))u(x)=exp($\int{}$p(x)dx)=exp(-$\int{}$2x/(x2+1) dx)=exp(-ln(1+x2)) = 1/(1+x2)dus y(x)= (1/u(x))·{$\int{}$u(x)q(x)dx + C}= (1+x2)·{$\int{}$(4/(1+x2))dx + C}= (1+x2)·4.arctan(x) + C.(1+x2)rvw: y(1)=4$\pi$2·4·arctan(1)+C.(2) = 4$\pi$ $\Leftrightarrow$8·($\pi$/4) + 2C = 4$\pi$ $\Leftrightarrow$C=$\pi$hieruit volgt daty(x)= (1+x2)·4.arctan(x) + $\pi$.(1+x2)=================================opgave 2:(3x2)dy/dx + xy -1 = 0 deze moet je eerst weer in de gedaante vandy/dx + p(x)y=q(x) omzetten:(3x2)dy/dx + xy = 1 $\Leftrightarrow$dy/dx + (x/3x2).y = 1/3x2 $\Leftrightarrow$dy/dx + (1/3x).y = 1/3x2dus q(x)=1/3x2 en p(x)=1/3xetc....zou je t van hieraf weer zelf verder kunnen?groeten,martijn mg dinsdag 9 maart 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste Meneer, Mevrouw,Ik krijg (na een weekend ploeteren)het niet voor elkaar om de juiste uitwerkingen te verkrijgen van de volgende DV's:dy/dx = ((2xy)/(x2+1))+4 Onder de beginvoorwaarde y(1)=4$\pi$Het antwoordt zou moeten zijn: y(x)=4(arctanx)(x2+1)+$\pi$(x2+1)(3x2)(dy/dx)+xy-1=0Onder de beginvoorwaarde y(1)=5/2Het antwoordt zou moeten zijn: y(x)=(1/-2x)+(3x)-1/3(dy/dx)=(e^(-x+cosx))-ysinxOnder de beginvoorwaarde y(0)=2eHet antwoordt zou moeten zijn: y(x)=3e^(cosx)-e^(-x+cosx)Weet U misschien 1 of meerdere uitwerkingen.Alvast Bedankt! Martij Student hbo - maandag 8 maart 2004
Martij Student hbo - maandag 8 maart 2004
Ophttp://www.sosmath.com/diffeq/first/lineareq/lineareq.htmlstaat de algemene manier te lezen om dit soort 1e orde dv's op te lossen. Laten we deze lijn eens aanhouden.opgave 1.dy/dx + (-2x/(x2+1)).y = 4dus q(x)=4, en u(x)=exp($\int{}$p(x)dx)(met p(x)=-2x/(x2+1))u(x)=exp($\int{}$p(x)dx)=exp(-$\int{}$2x/(x2+1) dx)=exp(-ln(1+x2)) = 1/(1+x2)dus y(x)= (1/u(x))·{$\int{}$u(x)q(x)dx + C}= (1+x2)·{$\int{}$(4/(1+x2))dx + C}= (1+x2)·4.arctan(x) + C.(1+x2)rvw: y(1)=4$\pi$2·4·arctan(1)+C.(2) = 4$\pi$ $\Leftrightarrow$8·($\pi$/4) + 2C = 4$\pi$ $\Leftrightarrow$C=$\pi$hieruit volgt daty(x)= (1+x2)·4.arctan(x) + $\pi$.(1+x2)=================================opgave 2:(3x2)dy/dx + xy -1 = 0 deze moet je eerst weer in de gedaante vandy/dx + p(x)y=q(x) omzetten:(3x2)dy/dx + xy = 1 $\Leftrightarrow$dy/dx + (x/3x2).y = 1/3x2 $\Leftrightarrow$dy/dx + (1/3x).y = 1/3x2dus q(x)=1/3x2 en p(x)=1/3xetc....zou je t van hieraf weer zelf verder kunnen?groeten,martijn mg dinsdag 9 maart 2004
mg dinsdag 9 maart 2004
©2001-2024 WisFaq